Nieuwe rijksinspectie wil de wijk in

De nieuwe Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) zoekt samenwerking met organisaties die ervaring hebben met moeilijk bereikbare doelgroepen. Om breed signalen op te vangen wordt gedacht aan een landelijk meldpunt, maar ook aan fysieke aanwezigheid in wijken, door met een bus rond te toeren en inloopuren te organiseren.

In antwoord op Kamervragen geeft staatssecretaris Vijlbrief een inkijkje in de plannen van de nieuwe rijksinspectie. Kwartiermaker Kees van Nieuwamerongen vreest een belangrijke doelgroep te missen als alleen signalen worden binnengehaald via panels van burgers en bedrijven. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die minder doenvermogen hebben, minder taalvaardig zijn en/of zo min mogelijk contact met instanties hebben.” Daarom wordt gezocht naar manieren om signalen van deze groepen binnen te halen.

Een van de mogelijkheden is een e-mailadres of meldpunt. Vraag is daarbij hoe een meldpunt zich verhoudt tot het werk van de Nationale ombudsman. Ook mag niet de verwachting worden gewekt dat de IBTD individuele klachten gaat oppakken. Een andere vraag: “Is een meldpunt van een rijksoverheidsorganisatie laagdrempelig genoeg voor een doelgroep die weinig vertrouwen heeft in overheden en zo min mogelijk te maken wil hebben met instanties?”

De IBTD kijkt ook naar andere mogelijkheden, zoals spreek- en inloopuren. De kwartiermaker is in gesprek met organisaties en professionals die zelf regelmatig contact hebben, zoals ombudsmannen en sociaal raadslieden.

“Samen optrekken met partijen die zelf actief zijn in de wijken, zoals woningcorporaties en scholen is ook wenselijk, omdat zij direct ondervinden wat er in de samenleving speelt en direct contact hebben met burgers. Deze partijen vangen zelf veel signalen op via fysieke aanwezigheid: door met een bus rond te toeren, inloopuren te organiseren in buurthuizen, et cetera. Bij deze organisaties zal de IBTD niet alleen de signalen ophalen die zij zien, maar ook naar een mogelijke samenwerking zoeken in de zin van gezamenlijke en laagdrempelige aanwezigheid. Van deze manier van signalen ophalen, het in gesprek te gaan met mensen die de knelpunten ervaren, verwacht hij het meeste. Dit heeft op dit moment dan ook zijn voorkeur.”

Lees ook: Rapporten IBTD worden doorgestuurd naar Kamer

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s