Kabinet: geen extern toezicht op bewindspersonen

Het demissionaire kabinet wil geen externe toezichts- of handhavingsmechanismen introduceren om de integriteit van ministers en staatssecretarissen te bevorderen. Dit schrijft minister Ollongren (BZK) in reactie op aanbevelingen van de Europese corruptiewaakhond GRECO, die eerder harde noten kraakte over het Nederlandse integriteitsbeleid.

“Op verschillende onderdelen beveelt GRECO een systeem van externe toezichts- en sanctiemechanismen aan. Een dergelijke externe handhavingsbenadering is echter naar het oordeel van het kabinet in strijd met het constitutionele bestel in Nederland. Daarin leggen bewindspersonen verantwoording af aan de Staten-Generaal op grond van de ministeriële verantwoordelijkheid en is het aan de Staten-Generaal om daar consequenties aan te verbinden. Op dit punt staat het kabinet geen nadere maatregelen voor.”

Het kabinet wil wel een aparte gedragscode voor bewindspersonen maken, waarin andere aanbevelingen van GRECO kunnen worden verwerkt. Er komen regels voor de omgang van bewindspersonen met lobbyisten. De maatregelen moeten door het volgende kabinet worden uitgewerkt.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s