Versterkte positie voor nieuwe IBTD

Er komen extra waarborgen voor de onafhankelijkheid van de nieuwe Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD). Het regime dat het ministerie van Financiën heeft gemaakt, wijkt af van de regels die gelden voor andere rijksinspecties. Zo krijgt de IBTD permanente toestemming voor contacten met de Tweede Kamer, terwijl dit bij andere rijksinspecties van geval tot geval moet worden beoordeeld.

“Bij de vormgeving van de IBTD staat het borgen van het onafhankelijk functioneren van de IBTD steeds voorop”, schrijft minister Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. De algemene Aanwijzingen inzake de rijksinspecties worden gevolgd, maar in de concept-regeling staan ook regels die niet gelden voor andere rijksinspecties.

De nieuwe Inspecteur-Generaal mag de eigen organisatie inrichten. Eerder werd al bekend dat de aanstaande Inspecteur-Generaal geen deel zal uitmaken van het ministerie van Financiën en dat de inspectie niet zal worden gehuisvest in een gebouw van het ministerie van Financiën. Dit staat nu ook in de concept-regeling.

Ook wordt nu vastgelegd dat rapporten, net als het werkprogramma, “onverkort en onverwijld” worden doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Bij de rapporten wordt ook een “tabel hoor en wederhoor” gevoegd; diensten en betrokkenen krijgen na afronding van een onderzoek bevindingen voorgelegd voor een feitencheck.

De minister kan alleen goedkeuring onthouden aan een werkprogramma als het “op ondeugdelijke wijze” tot stand is gekomen. De regeling moet transparant maken of en hoe de minister heeft gereageerd op een jaarverslag en welke eventuele aanpassingen daaruit zijn voortgekomen.

De nieuwe inspecteur-generaal wordt verantwoordelijk voor het communicatiebeleid. In contacten met de Tweede Kamer hoeft hij of zij zich niet te beperken tot het verstrekken van feitelijke informatie, maar mag ook oordelen bespreken op basis van door de inspectie gepubliceerd onderzoek

Minister Hoekstra hoopt dat de ministeriële regeling op 1 januari 2022 in werking kan treden en vraagt die Kamer daarom de regeling spoedig te behandelen.

Categorieën:Geen categorie

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s