Pleidooi voor autoriteit voor boeren

Er moet een onafhankelijke autoriteit komen voor certificering van de agrarische sector. Deze autoriteit kan ook het overheidstoezicht coördineren. Dit schrijft de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli)in het advies Boeren met toekomst.

De onafhankelijke autoriteit moet een certificeringssysteem opzetten en monitoren. In dit systeem moeten de verschillende eisen aan boeren met elkaar in verband worden gebracht.”

“Daarbij kan worden gedifferentieerd naar de omstandigheden van het specifieke bedrijf: verschillen in bijvoorbeeld de aard van het bedrijf, de toegepaste technologieën, de locatie enzovoorts. Bovendien kan certificering worden verbonden met beloningssystemen naar de mate waarin meer inspanning wordt verricht die boven de norm uit stijgt. En tenslotte kan verbinding worden gelegd met toezicht door de overheid: naar de mate waarin wordt voldaan aan de bij het certificaat opgenomen vereisten is minder controle door de overheid nodig.”

Het Financieele Dagblad spreekt van een Autoriteit Land- en Tuinbouw, naar analogie van de Autoriteit Financiële Markten of de Autoriteit Persoonsgegevens. ‘”Het moet inderdaad wel een overkoepelende autoriteit zijn voor de hele sector,”aldus voorzitter Jan Jaap de Graeff van de Rli.

“Als boeren meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen als het gaat om de wijze waarop zij hun bedrijf verduurzamen, is adequate handhaving des te belangrijker”, stelt het advies:

“De overheden blijven ten minste formeel verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Maar het resultaat van controles bij boerenbedrijven door de certificerende autoriteit (inclusief eventuele decertificering wegens het niet voldoen aan wettelijke eisen) zal in de praktijk kunnen leiden tot minder (of incidenteel meer) toezicht door de overheid. Het opleggen van sancties als een bedrijf zich niet aan de regels houdt blijft uiteraard een overheidsverantwoordelijkheid.”

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s