Inkijkje in discussie tussen inspectie en ministerie

Minister Hoekstra van Financien heeft inzicht gegeven in de discussie met de nieuwe Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) over het werkprogramma voor 2022. Een tabel laat zien welke “aandachtspunten” het ministerie heeft meegegeven en hoe de IBTD daarop heeft gereageerd.

Met deze werkwijze lopen Financien en de nieuwe rijksinspectie vooruit op de ministeriële regeling die per 1 januari in werking moet treden. Dit regime houdt in dat openbaar moet worden gemaakt welke “aandachtspunten” het ministerie heeft bij een werkprogramma en rapporten. De IBTD geeft dan aan of deze tot wijzigingen hebben geleid.

Gevoeld

Het ministerie wilde graag dat de IBTD aandacht zou besteden aan de acties die al door de Belastingdienst in gang zijn gezet, maar deze wens leidt niet tot aanpassingen in het werkprogramma. Volgens Financien wordt veel complexiteit van het stelsel gecorrigeerd door de vooraf ingevulde aangifte, maar de IBTD zegt daarover: “Het bestaan van de vooraf ingevulde aangife (VIA), laat onverlet dat het stelsel (erachter) ingewikkeld is.” En op het verzoek van Financien om te spreken van “gevoelde bezuinigingen” op de uitvoering reageert de IBTD met: “Niet overgenomen, er is nu eenmaal sprake geweest van bezuinigingen.”

Aanleiding

De IBTD maakt op verzoek van Financien wel duidelijk dat de misstanden binnen de uitvoering de ‘directe’ maar niet de enige aanleiding zijn voor de oprichting van de IBTD. Financië zei daarover: “Ook zonder misstanden zou de terechte vraag opgeworpen kunnen worden of organisaties als de belastingdienst, toeslagen en douane, met al hun bevoegdheden en impact op de samenleving, geen baat zouden kunnen hebben bij adequaat toezicht.”

Normen

De IBTD verwacht niet tot een “harde set normen” te komen die op alle onderzoeken toepasbaar is.

“Wij realiseren ons dat dit betekent dat we regelmatig over onze oordelen in discussie zullen moeten gaan. Die discussie zien we als een belangrijk onderdeel van ons werk en kan bijdragen aan een groter gevoel voor rechtsstatelijkheid binnen de domeinen waar we toezicht op houden.”

Bedrijven

De IBTD kondigt aan zich meer te gaan verdiepen in de risico’s waar bedrijven specifiek mee te maken krijgen. “Tot op heden heeft onze focus inderdaad meer gelegen op het perspectief van burgers dan op dat van bedrijven.”

Het definitieve werkprogramma van de IBTD, met de tabel over de aandachtspunten, is hier te downloaden.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s