Praat mee over nieuwe wet voor toezichthouders!

Het nieuwe kabinet wil met een nieuwe wet zorgen voor een betere borging van de onafhankelijkheid van rijksinspecties. Op de ToezichTTafel willen we graag de discussie voeren over wat er in de wet moet komen te staan. Moeten deze (en andere) toezichthouders meer onafhankelijkheid krijgen? En wat gaan zij daarvoor geven

Volgens het coalitieakkoord past de versterking van het onafhankelijk toezicht in de ambitie om de democratische rechtsorde te versterken: 

De democratische rechtsorde is het fundament van onze samenleving. Dit fundament heeft barsten opgelopen. Wij willen het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen. Dat zal alleen gaan als de overheid betrouwbaar is, vertrouwen heeft in burgers en oog heeft voor de menselijke maat. Wij willen werken aan een overheid die transparant, toegankelijk en begrijpelijk is. Ook willen wij, zowel in cultuur als structuur, werken aan een versterking van onze democratische instituties. Zo willen we het onafhankelijk toezicht en de democratische controle op de uitvoerende macht versterken, de toegang tot het recht verbeteren en de invloed van burgers op het beleid vergroten

De Inspectieraad beschouwt dit als “goed nieuws” en constateert dat het nieuwe kabinet gehoor geeft aan het pleidooi van de Inspectieraad voor zo’n wet. Ook de aangekondigde extra middelen worden met instemming geïncasseerd.

Gevaar

Het gevaar, ook voor rijksinspecties zelf, is dat de nieuwe wet vooral wordt gezien als een beloning, terwijl het toch vooral een instrument en een stimulans moet zijn om het toezicht te versterken. Belangrijkste doelstelling van een wet op rijksinspecties moet zijn het toezicht te verbeteren, om de democratische rechtsorde te versterken. Daartoe is het goed dat de onafhankelijkheid beter wordt geborgd. Maar daarbij hoort ook een versterking van het functioneren én de verantwoording over het functioneren.

Vragen

Op de ToezichTTafel willen we de komende tijd ruimte bieden voor een debat over de nieuwe wet. Want ook al is er nu een antwoord, dat wil niet zeggen dat er geen vragen meer zijn. Bijvoorbeeld:

 • Welke eisen gaat de nieuwe wet stellen aan toezicht? Baseren we ons nog steeds op de zes principes van goed toezicht uit 2005 of kunnen we een nieuwe set maken, naar aanleiding van het WRR-rapport van 2013 en de Best Practice Principles van de OESO uit 2014.
 • Welke positie krijgen de rijksinspecties? Moet het kabinet ook gehoor geven aan de voorkeur van de rijksinspecties om onderdeel van departementen te blijven? En hoe zou de financiering geregeld moeten worden?
 • Moet de nieuwe wet alleen gelden voor rijksinspecties, of kan beter een (kader)wet worden gemaakt die ook geldt voor andere (markt)toezichthouders en omgevingsdiensten?
 • Hoe zou zo’n nieuwe wet er uit moeten zien?

Meepraten

Wil je meepraten over de nieuwe wet? Reageer onder dit bericht of stuur een bijdrage naar toezichttafel@gmail.com.

Rob Velders
Paul van Dijk
Mindert Mulder

Categorieën:Geen categorie

1 reply

 1. Hallo,
  Ik heb geen uitgebreide over we of geen onafhankelijke rijksinspecties. Wel denk ik dat er goed nagedacht moet worden wie het seniore management van de rijksinspecties aanstelt. Veelal komen de manager en directeuren uit de ABD pool maar persoonlijk mis ik in het selectie proces of de persoon wel over voldoende kennis en ervaring heeft over het betreffende vakgebied. Niemand is geheel onafhankelijk maar volgens mij moet het seniore management voor de zaak durven te staan (en niet voor eigen belang en angst uit de ABD pool gezet te worden).

  Zie ook:

  https://www.algemenebestuursdienst.nl/actueel/nieuws/2021/01/15/onderzoek-functioneren-algemene-bestuursdienst-afgerond

  Kabinetsreactie:
  “[..] De strategische versterking van het stelsel betreft onder meer [..] het vakmanschap van ambtelijke managers. [..]”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s