Proefschrift: toezichthouders overschatten zichzelf

Toezichthouders zijn zich over het algemeen weinig bewust van hun eigen denkfouten. Zij zijn geneigd de kwaliteit van hun beslissingen te overschatten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Tessa Coffeng.

Coffeng verdedigt op 12 mei haar dissertatie Bias in supervision: A social psychological perspective on regulatory decision-making. Zij laat zien dat toezichthouders beïnvloed worden door denkfouten in de besluitvorming, zowel op individueel als op groepsniveau. Coffeng: “Dit verhoogt het risico op het nemen van suboptimale beslissingen.”

Volgens Coffeng, die werkzaam is bij de Universiteit Utrecht en de Autoriteit Financiele Markten, is het onvoldoende effectief om denkfouten tegen te gaan met het informeren over de risico’s en het aanreiken van besluitvormingstechnieken.

Tessa Coffeng (bron: UU)

“Wel blijkt dat participatieve leiders toezichthouders kunnen aanmoedigen om weloverwogen en tijdig beslissingen te nemen. Deze inzichten kunnen toezichthouders helpen om hun eigen besluitvorming onder de loep te nemen en om volgende stappen te zetten in het verbeteren van hun besluitvorming.”

Bron: https://www.uu.nl/agenda/promotieonderzoek-naar-besluitvorming-van-toezichthouders

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s