Pieter Omtzigt komt met initiatiefnota om rijksinspecties écht onafhankelijk te maken

Pieter Omtzigt

De minister moet niet langer kunnen bepalen wanneer er wel of niet gehandhaafd wordt.” Rijksinspecties moeten zelf bepalen wat ze onderzoeken, hoe ze dat doen en wat ze concluderen, financieel onafhankelijk van het departement zijn en de minister én de Tweede Kamer naar eigen inzicht kunnen informeren en adviseren. Het parlement moet zonder instemming van de minister in gesprek kunnen met de Inspecteur-Generaal. En dit alles moet vastgelegd worden in een wet op de rijksinspecties.

Daarvoor pleit Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in een ingezonden artikel in het Financieele Dagblad (mede geschreven door René Torenvlied, Carlotte Aarts en Maartje Stahlie). Hij haalt diverse situaties aan, onder andere bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Inspectie Justitie en Veiligheid, het Staatstoezicht op de Mijnen en de Autoriteit Woningcorporaties waar in het verleden ministers druk uitoefenden om rapporten af te zwakken of om niet te handhaven.

“Omdat de rijksinspecties vaak zijn ingebed in de organisatie van een ministerie, zitten ze in een spagaat om die beschermende rol ten opzichte van burgers te vervullen. Dus moet de bevoegdheid van de ministers om te kunnen interveniëren beperkt worden.” Omtzigt suggereert dat de rijksinspecties in de nieuwe wet geen onderdeel meer zullen zijn van een departement. Hij benadrukt overigens dat meer onafhankelijkheid ook meer transparantie van de inspecties vereist. Ook dat zal dus in de nieuwe wet worden geregeld.

Omtzigt wijst op het uitblijven van een voorstel van de regering zelf. In het coalitieakkoord is wel een wet voor rijksinspecties aangekondigd. De initiatiefnota wordt op 27 juni door hem in de Tweede Kamer ingediend.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s