Onderzoek naar regeldruk door beleidsregels

Minister Micky Adriaansens (EZK) laat onderzoek doen naar de regeldruk door beleidsregels. Ze wil weten waarom ondernemers deze regels als belastend ervaren en wat daaraan kan worden gedaan.

Toezichthouders en uitvoeringsorganisaties maken beleidsregels waarin ze aangeven hoe ze de wet interpreteren. Deze beleidsregels zijn bedoeld als verduidelijking en horen geen aanvullende verplichtingen te bevatten, maar uit onderzoek uit 2017 blijkt dat ondernemers beleidsregels in de praktijk toch als belastend kunnen ervaren.

“Ik laat onderzoeken of er een trend waarneembaar is voor wat betreft de achterliggende oorzaken van de ervaren regeldruk en of een generieke aanpak kan borgen dat toekomstige beleidsregels in de praktijk niet meer tot regeldruk leiden.”

Adriaansens schrijft dit in het Programma vermindering regeldruk ondernemers. De aanpak is gericht op domeinen of sectoren. De minister wil regeldruk op het niveau van de ondernemer in kaart brengen en samen met ondernemers, brancheorganisaties, departementen en uitvoeringsinstellingen tot reductieprogramma’s komen. Het kabinet kiest niet voor het IOOO-principe: One In One Out.

ATR

De minister bevestigt dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk een permanente status krijgt. Dit jaar wordt daarover een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer informatie:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/07/08/aanbieding-nieuw-programma-vermindering-regeldruk-ondernemers

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s