Inspectieraad wil periodiek gesprek met beleid en uitvoering

Inspecties, beleidsmakers en uitvoeringsorganisaties moeten regelmatig met elkaar in gesprek gaan over de “schuurpunten” in hun relatie. De secretarissen-generaal moet dit gesprek entameren en in goede banen leiden. Dit schrijft de Inspectieraad bij de presentatie van de Handreiking Principes en Uitgangspunten Governance Rijksinspecties.

De Inspectieraad wil met de handreiking de totstandkoming van ‘spelregels voor het onderlinge verkeer’ ondersteunen. Daartoe worden “principes” gepresenteerd voor samenwerkingsafspraken over:

 1. Kaders en uitgangspunten
 2. Beleidsontwikkeling, -advisering en – uitvoering
 3. Informatie-, gegevens- en kennisuitwisseling
 4. Inspecteren en rapporteren
 5. Politiek-bestuurlijke ondersteuning en communicatie
 6. Planning en control cycli
  a. werkplancyclus
  b. budgettaire cyclus
  c. jaarverantwoording
 7. Kwaliteitsborging

Pudding

‘Het gezegde “the proof of the pudding is in the eating” geldt ook voor de hier gepresenteerde algemene principes en uitgangspunten en de goede intenties’, aldus de Inspectieraad.

‘De meerwaarde van samenwerkingsafspraken moet zich bewijzen in de dagelijkse praktijk, en dan vooral op de punten waar het kan gaan schuren tussen de verschillende rollen, taken en belangen van beleidsmakers, uitvoeringsorganisaties en rijkinspecties. Als het spannend wordt. Goede werkafspraken zijn dan een goede, maar geen voldoende basis om de gemeenschappelijkheid te bewaren. Dat vergt ook een samenwerking en erkenning van elkaars rol en op meerwaarde gebaseerde cultuur en bijbehorend gedrag. Die gewenste cultuur komt naar ons idee vooral tot stand door het gesprek over die schuurpunten in alle openheid met elkaar te voeren. Niet alleen als het al spannend is, maar ook als het dat niet is. Voor het periodiek entameren en in goede banen leiden van dat gesprek tussen beleid-uitvoering-toezicht zien we een centrale rol weggelegd voor de secretarissen-generaal en daarin zullen we hen uiteraard (onder-)steunen.’

https://www.rijksinspecties.nl/actueel/nieuws/2022/09/30/handreiking-governance

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s