IGM wil collegiaal bestuur met raad van toezicht

Als het aan Theodor Kockelkoren ligt, wordt wettelijk verankerd dat het Staatstoezicht op de Mijnen wordt geleid door een meerhoofdig bestuur, onder toezicht van een raad van toezicht. Dit zei de Inspecteur-Generaal der Mijnen (IGM) tijdens zijn verhoor bij de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.

“Collegiaal bestuur moet het uitgangspunt zijn. Met collegiaal bestuur maak je de koers niet afhankelijk van één persoon.” Volgens de SodM-baas beperkt een meerhoofdig bestuur het risico op beïnvloeding en verhoogt het de kwaliteit. “We doen het nu in de praktijk, maar het is houtje-touwtje verankerd. Je zou dit wettelijk moeten verankeren.”

(Foto: SodM/Hans Roggen)

Raad van toezicht
Kockelkoren pleit ook voor een raad van toezicht. Nu wordt de inspecteur-generaal beoordeeld door de secretaris-generaal van het ministerie van EZK, maar dit is “een beetje een gekunsteld noodverband, eigenlijk niet zuiver.” Hij constateert dat de SG het niet eens kan zijn met de taakuitoefening door de inspectie – “dat kan schuren” – maar aan het eind van het jaar voert de SG een gesprek over het functioneren met de IG. Net als markttoezichthouders DNB en AFM zou de “kritische beoordeling” in handen moeten komen van een raad van toezicht.

Wensenlijstje
De inspecteur-generaal kreeg van de enquêtecommissie de gelegenheid zijn wensenlijstje voor de positionering van SodM door te geven. Hij wees op de voorstellen die de Inspectieraad eerder deed voor de nieuwe Wet op rijksinspecties. Kockelkoren wil de financiële cyclus beter “waarborgen”, met een lumpsum budget en een eigen begrotingsartikel. Ook zou duidelijker moeten zijn hoe hij toezicht houdt op de zorgplicht van de minister. De bevoegdheid om in te grijpen met een “rode knop” zou niet moeten liggen bij de minister, maar zou geattribueerd moeten worden aan de SodM.

Tweede Kamer
Kockelkoren wil zelf iets aan de Tweede Kamer kenbaar kunnen maken. “Wij kunnen niet op eigen initiatief naar het parlement.” Hij pleit voor heldere spelregels voor het verkeer tussen inspectie en parlement.

Uitgemergeld
Kockelkoren is sinds 2018 inspecteur-generaal. Hij trof bij zijn aantreden een “uitgemergelde toezichthouder” aan. Inmiddels is er “meer vlees op de botten”, maar Kockelkoren waarschuwt dat de SodM verder moet worden ontwikkeld om ook berekend te zijn op milieutaken.

Het verhoor is hier terug te kijken en luisteren.

(PvD)

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s