ILT zet “vraagtekens” bij certificering

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een “tussenrapportage” over certificering uitgebracht omdat dingen “er in de praktijk een aantal dingen niet goed gaan” in de werking van certificeringsstelsels. De inspectie kan niet direct nalatigheid of maatschappelijk schade vaststellen maar heeft wel “aanwijzingen” dat in sectoren onterecht certificaten worden afgegeven.

De ILT bekeek 6 certificeringsstelsels op het gebied van bodem, spoor, binnenvaart, koopvaardij, luchtvaart en luchtverontreinigende stoffen. De problemen blijken groter dan gedacht. “De ILT zet nu op basis van deze, tot nu toe opgedane, inzichten vraagtekens bij het naar behoren functioneren van deze certificeringsstelsels.”

“De verschillende uitvoerenden die moeten samenwerken wisselen onvoldoende informatie uit. Hierdoor hebben deze partijen geen inzicht in elkaars werk en de kwaliteit daarvan. Toezichthouders kunnen daardoor onvoldoende toezicht houden op de certificerende instellingen.”

De ILT kiest voor een tussenrapportage omdat zij het belangrijk vindt om te delen wat zij ontdekt. “De maatschappij moet erop kunnen vertrouwen dat een certificaat of erkenning verantwoord is afgegeven. Dit vertrouwen kan nu niet altijd voldoende worden waargemaakt binnen de stelsels waarin de ILT een rol speelt.”

De ILT wil haar eigen toezicht verbeteren en doet een oproep aan certificerende instellingen (CBI’s) om samen te werken aan verbetering. “Alle partijen en zelfs de klanten van de CBI’s kunnen eraan bijdragen dat een certificeringsstelsel goed werkt.” Daarbij kunnen ook meer fundamentele vragen aan de orde komen: “Vertrouwen op certificering door een externe organisatie is mogelijk niet in alle werkvelden de juiste keuze.”

(PvD)

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s