Functioneel Parket (FP)

Het Functioneel Parket (FP) is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit en in het afwikkelen van complexe ontnemingszaken. Bij het uitvoeren van deze taken is het FP verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging in strafzaken waarin een bijzondere opsporingsdienst het opsporingsonderzoek doet.

Daarnaast is het FP verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging van vrijwel alle milieuzaken van de Nationale Politie en belast met de handhaving van de wetgeving voor de visserij en de veiligheid op de Noordzee.

Het Functioneel Parket telt ongeveer 350 medewerkers, waaronder circa 60 officieren van justitie alsmede fiscalisten, forensisch accountants, milieudeskundigen en specialisten op het gebied van afpakken.

Het FP heeft vestigingen in Zwolle, Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam. Daarnaast heeft het parket een vestiging in Leeuwarden die zich voornamelijk bezighoudt met het beheer van in beslag genomen goederen. De parketleiding is gevestigd in Amsterdam.

Zie ook:

Laatste update: 25-6-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!