Forensische accountancy

Forensische accountancy is een vorm van accountancy die zich richt op het onderzoeken en aantonen van financiële misdrijven en oneerlijkheid. Het betreft een combinatie van accountancy, juridische kennis en onderzoeksvaardigheden.

Forensisch accountants zijn gespecialiseerd in het begrijpen van financiële systemen en het op een systematische manier onderzoeken van financiële gegevens. Ze worden ingezet bij een breed scala aan situaties, zoals fraude-onderzoeken, maar ook in civiele situaties zoals scheidingen en fusies en overnames, of om te beoordelen of financiële systemen van een bedrijf correct werken.

Bij opsporing onderzoekt en analyseert een forensisch accountant financiële gegevens om bewijsmateriaal te verzamelen voor gerechtelijke procedures. Forensische accountants werken dan ook vaak samen met politie, advocaten en andere juridische professionals. Forensische accountants moeten vaak getuigen in de rechtszaal over hun bevindingen. Ze moeten dus ook in staat zijn om hun bevindingen duidelijk te presenteren aan mensen die geen financiële achtergrond hebben.

Zie ook:

Laatste update: 22-1-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!