Stroperij

Stroperij is het illegaal jagen, vissen, of verzamelen van wilde dieren, planten of hun producten, zoals ivoor, hoorns, bont, huiden, eieren of veren. Feitelijk valt daaronder ook het meenemen van grond of (delen van) planten, zelfs als deze op de grond liggen en men ze zonder schade aan te richten kan meenemen. Stroperij heeft een negatieve impact op de natuurlijke ecosystemen en biodiversiteit.

Stroperij wordt in Titel XXII Wetboek van Strafrecht gezien als een vorm van diefstal. Artikel 314 geeft een beschrijving van wat onder stroperij valt. In dat en het volgende artikel wordt de strafmaat beschreven.

Stroperij is een soms ernstige vorm van (georganiseerde) criminaliteit waarbij wordt geprofiteerd van de (internationale) handel in wilde dieren en hun producten. Een belangrijk issue bij stroperij is de geweldpleging van stropers tegen toezichthouders zoals groene boa’s.

Laatste update: 26-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!