Milieucriminaliteit

Milieucriminaliteit gaat vaak om personen en bedrijven die geld verdienen, maar een groot deel van de kosten afwentelen op de samenleving en/of natuur en milieu. Bijvoorbeeld criminelen die grof geld verdienen aan de illegale handel in pesticiden, zonder te investeren in ontwikkelkosten en zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor mens en milieu. De maatschappij is hiervan de dupe, omdat de integriteit van het maatschappelijke en economische stelsel aangetast wordt. Daarnaast kan (groot) gevaar ontstaan voor milieu en gezondheid.

Deze vorm van (georganiseerde) criminaliteit vindt veelal buiten het zicht plaats, valt niet op of wordt niet als zodanig herkend.

Milieucriminaliteit betreft onder meer:

  • Internationale afvaltransporten;
  • Handel in beschermde planten en dieren (of lichaamsdelen daarvan);
  • Illegale handel, opslag, dumping of verwerken van en werken met gevaarlijke stoffen;
  • Illegale handel, opslag, dumping of verwerken van en werken met bestrijdingsmiddelen en mest.

Zie ook:

Laatste update: 25-6-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!