De Nederlandsche Bank (DNB)

logo

Het toezicht op de financiële sector is belegd bij DNB en AFM. DNB is verantwoordelijk voor het prudentieel toezicht. Dat toezicht richt zich op banken, verzekeraars, effecteninstellingen en betalingsdienstverlening. DNB is ook centrale bank, opgericht in 1814 door koning Willem I. Aanvankelijk was DNB kredietverstrekker maar is door de opkomst van private banken ook toezichthouder geworden. DNB is een bestuursorgaan (Artikel 1:1 Awb) en Naamloze Vennootschap waarvan alle aandelen aan de Nederlandse Staat toebehoren. Het handelen is gebaseerd op de Bankwet 1998. De bevoegdheden zijn neergelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Pensioenwet, Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt), Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977.

De bankencrisis van 2008 heeft grote invloed gehad op het toezicht door DNB. Het moest indringender, kritischer en vasthoudendender. Sindsdien is er ook toezicht op gedrag en cultuur en toetst ze financiële bestuurders op geschiktheid.

 

Laatste update: 3-4-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s