Skal

Skal Biocontrole, gevestigd te Zwolle, is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland. Dat doet het middels registratie, certificatie en controle. De organisatie ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken of verhandelen van gecertificeerden voldoet aan de biologische EU-verordening (pdf), de Nederlandse Landbouwkwaliteitsregeling 2007 en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole. Ze is de uitgever van het Eco-keurmerk.

Skal is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) dat sinds 1992 werkt in opdracht van het ministerie van LNV. Skal telt ruim 56 fte, een budget van 6,1 miljoen euro en houdt toezicht op 5241 bedrijven (bron: jaarverslag 2019). Alle kosten van de certificering én het toezicht worden gefinancierd door de geregistreerde bedrijven.

Skal werd in 1985 opgericht onder de naam S.E.C. (Stichting Ekomerk Controle) en veranderde in 1987 in de Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten, Skal.

Skal staat onder toezicht van de Raad voor Accreditatie (RvA).

Laatste update: 22-12-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite!