Affaire gezinsdrama Roermond

In de nacht van 11 op 12 juli 2002 stak een verwarde vader het huis in Roermond waarin zijn gezin lag te slapen in brand. Zes van de zeven kinderen komen om het leven. Hij is daarvoor veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs.

Naderhand bleken vele instanties zich al jaren met het multiprobleemgezin bezig te houden. De vraag die rees was of dit drama daarom niet voorkomen had kunnen worden. Er verschenen twee rapporten:

Het blijkt dat er geen sprake was van sluitende ketenzorg. Er was onvoldoende vroegtijdige signalering, de samenwerking was gebrekkig en vooral informeel, er was onvoldoende regie op de keten en geen integraal toezicht op de kwaliteit ervan. Tenslotte bleken zich enkele juridische dilemma’s voor te doen.

Op basis hiervan wordt door de rijksinspecties Integraal Toezicht Jeugdzaken (thans Toezicht Sociaal Domein) opgezet en verbeteringen in de jeugdzorg doorgevoerd.

Zie ook:

Laatste update: 28-11-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!