Skal Biocontrole

Skal Biocontrole is belast met certificatie van, toezicht op en handhaving van de biologische keten in Nederland. De organisatie ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken of verhandelen van gecertificeerden voldoet aan de biologische EU-verordening (pdf), de Nederlandse Landbouwkwaliteitsregeling 2007 en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole. Indien wordt voldaan mag het product het eco-keurmerk dragen.

Skal, gevestigd te Zwolle, is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) met 84 fte en een begroting van ca 13 miljoen euro (2022). Het houdt toezicht op 5684 bedrijven. Financiering komt van het ministerie van LNV (18%) en de geregistreerde bedrijven (bron: jaarverslag 2021).

Om voor consumenten en retail een onafhankelijke controle voor biologische producten te garanderen, wordt in 1987 de Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten, afgekort tot SKAL, opgericht. In 1992 wordt SKAL formeel aangewezen als certificeerder en toezichthouder. Sindsdien heet het Skal Biocontrole.

Skal staat onder toezicht van de Raad voor Accreditatie (RvA).

Zie ook:

Laatste update: 16-12-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!