Dienst Speciale Interventies (DSI; politie)

De Dienst Speciale Interventies (DSI), opgericht in 2006 en onderdeel van de Landelijke Eenheid van politie, is er voor operaties in ‘het hoogste geweldsspectrum’: van gijzelingen en overvallen tot levensbedreigende aanhoudingen en gevaarlijke beveiligingen. Deze eenheid, bestaande uit teamleden met zowel politie- als militaire achtergrond, is de zwaarste die de overheid kan inzetten. Het komt zo’n 1.800 keer per jaar in actie.

Naast zes regionale en een Marechaussee-arrestatieteam bestaat DSI uit verschillende specialistische interventie-units die optreden bij grof geweld en terrorisme. DSI wordt ingezet voor gerichte acties maar kent ook zogenaamde Rapid Response Teams die continu door heel Nederland rijden.

De dienst beschikt over gepantserde auto’s, granaatwerpers, helmen met multivision, onderwaterscooters, precisieschutters, helikopters, drones, explosieven, bazooka’s en vrije toegang tot informatie van de inlichtingendiensten. En als het nodig is over een BearCat, een pantservoertuig bestand tegen de zwaarste granaat.

DSI telt ongeveer 600 medewerkers.

Zie ook:

Laatste update: 6-7-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!