Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ, eng: Health and Youth Care Inspectorate) is een rijksinspectie belast met het toezicht op de kwaliteit van de zorg, medische producten en jeugdhulp. Het betreft de volgende wetten:

In 1902 werd het Staatstoezicht op de Volksgezondheid ingesteld. Tussen 1957 en 1997 wordt gefuseerd met het Staatstoezicht op de Krankzinnigengestichten, de Geneeskundige Inspectie voor de Volksgezondheid, de Geneeskundige Inspectie voor de Geestelijke Volksgezondheid en de Inspectie van de Volksgezondheid voor de Geneesmiddelen en het provinciale en grootstedelijk toezicht op de bejaardenoorden. De IGJ is ontstaan uit een fusie op 1 oktober 2017 tussen de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het is onderdeel van het ministerie van VWS, telt 829 fte en beschikt over een budget van ruim €101 miljoen (2021) en is gevestigd te Utrecht.

Laatste update: 12-1-2023

Zie ook:

Laatste update: 12-1-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!