Forensische opsporing

Forensische opsporing (ook wel: forensisch onderzoek) is sporenonderzoek op de plek van bijvoorbeeld een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Denk aan vingerafdrukken, haren, bloedsporen, schoenafdrukken in de modder, bandensporen, dna-materiaal, etc. Het onderzoek kan ook digitale sporen betreffen. Het wordt gedaan om uit te vinden – te reconstrueren – wat er precies is gebeurd en of en hoe er door wie een misdrijf is gepleegd. Elk spoor wordt zogezegd ‘veiliggesteld’, bijvoorbeeld om het in het laboratorium te (laten) onderzoeken.

Het woord forensisch betekent: gerechtelijk. Als iemand een misdaad heeft begaan, bepaalt de rechter welke straf daarop staat. Daarvoor moet wel eerst worden uitgezocht wie precies wat heeft gedaan. Dat gerechtelijk onderzoek, als voorbereiding op de rechtszaak, doen de forensisch rechercheurs van de politie. Zij werken bij complexe zaken samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Zie ook:

Laatste update: 1-6-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!