Taakstraf

De rechter kan voor een strafbaar feit maximaal 240 uur taakstraf oftewel werkstraf opleggen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een andere straf zoals een (korte) gevangenisstraf, toezicht van Reclassering of boete. In combinatie met een taakstraf is de maximum gevangenisstraf 6 maanden.

Iemand die een taakstraf krijgt, moet onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld voor de gemeente, een zorginstelling of Staatsbosbeheer. Het gaat om werk als: hulp in de keuken van het bejaardentehuis, plantsoenendienst, vuil prikken op straat, graffiti verwijderen. De gestrafte maakt door het uitvoeren van te taakstraf iets goed voor de samenleving die hij heeft beschadigd en loopt minder kans door andere misdadigers te worden besmet.

De Reclassering zorgt ervoor dat de gestrafte een passende taakstraf krijgt. Die moet zoveel mogelijk aansluiten bij het misdrijf. Als de gestrafte zijn werkstraf niet (goed) doet, moet hij de gevangenis in. Op 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat maximaal 1 dag gevangenisstraf.

Bron: rechtspraak.nl

Zie ook:

Laatste update, 16-7-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!