Uithalerswet

Zogenaamde ‘uithalers’ zijn vaak jonge jongens die het Rotterdamse haventerrein binnendringen en cocaïne uit containers halen. In afwachting van de vracht die moet binnenkomen verblijven deze personen vaak enkele dagen op het haventerrein.

Op 4 november 2021 is de “Wet versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit” gepubliceerd in het Staatsblad. Het betreft de toevoeging van artikel 138aa aan het Wetboek van Strafrecht.

Het artikel stelt het verblijf op een in een haven, luchthaven os spoorwegemplacement gelegen besloten plaats voor distributie, opslag of overslag van goederen strafbaar. Daarnaast biedt de wet de mogelijkheid om de verdachte te veroordelen tot een schadevergoedingsmaatregel aan het slachtoffer (bijvoorbeeld de havenbedrijven en de luchthavens) o.g.v. artikel 36f Wetboek van Strafrecht. Dit is volgens de wetgever nodig gelet op de enorme consequenties van het uithalen op de werkzaamheden van de havenbedrijven en de politie.

Laatste update: 15-12-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!