De Nederlandsche Bank (DNB)

logo

Het toezicht op de financiële sector is belegd bij DNB en AFM. DNB is verantwoordelijk voor het prudentieel toezicht op banken, verzekeraars, effecteninstellingen en betalingsdienstverlening. DNB is ook centrale bank, opgericht in 1814 door koning Willem I.

DNB is een bestuursorgaan (Artikel 1:1 Awb) en Naamloze Vennootschap waarvan alle aandelen aan de Nederlandse Staat toebehoren alsmede een ZBO. Het handelen is gebaseerd op de Bankwet 1998. De bevoegdheden zijn neergelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Pensioenwet, Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt), Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977.

De bankencrisis van 2008 heeft grote invloed gehad op het toezicht door DNB. Sindsdien is er ook toezicht op gedrag en cultuur en toetst ze financiële bestuurders op geschiktheid.

Toezicht bij DNB beslaat 670 fte met een budget van €194 miljoen (2021). DNB is gevestigd in Amsterdam.

Zie ook:

Laatste update: 20-11-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s