Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart (BTBB)

De Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart (BTBB, onderdeel van de Koninklijke Marechaussee) is de nationale toezichthouder op het gebied van de beveiliging burgerluchtvaart. Zij houdt in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) toezicht op ongeveer 1500 entiteiten. Hiertoe behoren luchthavenexploitanten (in Nederland en Caribisch Nederland), luchtvaartmaatschappijen, vrachtleveranciers en – afhandelaren, opleidingsinstellingen, leveranciers van vlucht- en luchthavenbenodigdheden en beveiligingsorganisaties.

Het toezicht wordt uitgevoerd op basis van Europese en nationale wet- en regelgeving, waaronder Europese Verordeningen, de Luchtvaartwet, aanwijzingen, besluiten en regelingen.

De BTBB heeft drie operationele speerpunten:

  • Toezicht op de luchthavenprocessen (luchthavens en luchtvaartmaatschappijen)
  • Toezicht op de luchtvrachtprocessen (import en export)
  • Uitvoering van Korpscheftaken inzake de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (waaronder het verlenen van politietoestemming voor het uitvoeren van beveiligingswerkzaamheden op luchthavens)

De BTBB is een operationele brigade binnen het Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee en telt 51 burger en militaire functies.

Zie ook:

Laatste update: 21-11-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!