Illegaal/illegaliteit

Illegaal of illegaliteit is het verwijtbaar bezigen of nalaten van handelingen dat in strijd is met wettelijke bepalingen. Het kan zich uiten in verschillende strafbare feiten, zoals het illegaal verblijven in een land, het bezitten of verhandelen van verboden drugs, het plegen van diefstal, fraude of andere criminele activiteiten. Illegaliteit kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en bestraffing, variërend van boetes tot gevangenisstraffen of deportatie.

Illegaliteit kan negatieve gevolgen hebben voor individuen, maar ook voor de samenleving als geheel, zoals de toename van criminaliteit en de belasting van openbare middelen. De redenen voor illegaliteit kunnen variëren, zoals armoede, gebrek aan mogelijkheden of politieke instabiliteit in het land van herkomst. Het kan ook voortkomen uit bewuste beslissingen van individuen om de wet te overtreden.

Laatste update: 26-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!