Zeehavenpolitie

De Zeehavenpolitie is het onderdeel van de nationale politie (Regionale Eenheid Rotterdam) dat actief is in de haven van Rotterdam en op de haventerreinen. Het werk van de zeehavenpolitie richt zich onder meer op nautisch toezicht, milieuhandhaving, bestrijding van criminaliteit, grensbewaking en het afhandelen van incidenten op het water. De Zeehavenpolitie werkt samen met onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, de Douane, de Koninklijke Marechaussee, en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Het werkgebied loopt van voor de Brienenoordbrug (Ridderkerk) tot vijf mijl op zee. Dat is een gebied van 45 km lang en 5 km breed dat de rivier, havens, wegen, haventerreinen en recreatiegebieden bestrijkt. In de zomer is er ook toezicht op het Haringvliet, Brielse Meer en de Grevelingen en de 180 jachthavens in het werkgebied.

De Zeehavenpolitie is in 2000 voortgekomen uit de “Rivierpolitie”. De hoofdvestiging bevindt zich aan de Parkhaven (Bureau Sint Jobsweg). Het telt ruim 350 medewerkers.

Zie ook:

Laatste update: 27-4-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!