Interpol

Interpol, voluit de International Criminal Police Organization (ICPO), is een internationale platform waarop lidstaten kunnen samenwerken bij het opsporen en vervolgen van criminelen. Het hoofddoel van Interpol is het bevorderen van internationale veiligheid en het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit.

De organisatie faciliteert de uitwisseling van informatie tussen politie– en justitieorganisaties om criminele activiteiten aan te pakken, zoals terrorisme, drugshandel, mensenhandel en cybercriminaliteit. Interpol houdt daarnaast databases bij van gezochte personen, gestolen voorwerpen en allerhande opsporingsinformatie. Ook assisteert ze de aangesloten politiediensten bij het analyseren van informatie.

Elk van de 194 aangesloten land heeft een Nationaal Centraal Bureau (NCB) dat de communicatie met het hoofdkantoor en de andere NCB’s onderhoudt. Het kantoor in Nederland zit in Den Haag. Op de NCB’s werken politiemensen van het betreffende land, zij zijn niet in dienst van Interpol. Het Nederlandse NCB werkt nauw samen met het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC).

Interpol is opgericht in 1923 en gevestigd in Lyon, Frankrijk.

Zie ook:

Laatste update: 8-9-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!