Kamerbrief met reactie op toezegging en motie over omgevingsdiensten, milieubeleid en gezonde leefomgeving

Brief dd 25 oktober 2023, 4 pagina’s. Helemaal onderaan deze pagina is de brief te lezen.

Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de zorgen van het Interprovinciaal Overleg (IPO)over de financiële ondersteuning voor de omgevingsdiensten (OD’s) en hoe zij die wil wegnemen. Daarnaast bespreekt zij hoe zij wil zorgen voor meer uniformiteit in het milieubeleid. Zij voldoet hiermee aan haar toezegging aan het Tweede Kamerlid Haverkort (VVD) tijdens het commissiedebat Externe Veiligheid van 11 oktober 2023. OOk reageert zij op de motie van het Tweede Kamerlid Van Esch (PvdD) van 10 oktober 2023. Deze ging over meer mogelijkheden voor bevoegde gezagen om maatregelen te nemen tegen bedrijven en bedrijfsprocessen om de gezondheid van omwonenden en werknemers beter te beschermen.

Samenvatting van hetgeen de staatssecretaris schrijft:

Financiering van omgevingsdiensten
In het kader van het Interbestuurlijk Programma versterking Vergunningverlening toezicht en handhaving milieu (IBP VTH) wordt gekeken naar de financieringssystematiek van OD’s. In het eerste kwartaal 2024 zal een voorstel voor de financieringssystematiek voor een bestuurlijke consultatie voorgelegd aan het Bestuurlijk Overleg IBP VTH. Zodra het bestuurlijk overleg hiermee instemt, zal iedere partij zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en gaan werken conform de vastgestelde financieringssystematiek. De staatssecretaris bekijkt de mogelijkheden voor vastlegging in wet- en regelgeving.

Uniformiteit
In het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH wordt ook gewerkt aan onderwerpen met als doel meer uniformiteit in de uitvoering. Zo wordt gewerkt aan het versterken van de informatievoorziening en de
datakwaliteit (pijler 3). Ook wordt gewerkt aan een landelijk modelmandaat dat kan worden gehanteerd door bevoegde gezagen, en er wordt gewerkt aan een format voor regionale plannen dat landelijk toegepast zal gaan worden (pijler 5). Dit betreft onder andere het format voor de probleem- en risicoanalyse en het
meerjarenprogramma.

Meer instrumenten voor bevoegde gezagen
In het kader van de Kabinetsreactie op het Ovv rapport ‘Industrie en omwonenden’, die op 10 oktober jl. naar de Kamer is gestuurd, is een actieagenda aangekondigd die eind van het jaar zal worden toegezonden. De staatsecretaris onderzoekt:

  • de mogelijkheden voor tijdelijke of voorwaardelijke vergunningen met eisen voor verbetering.
  • de ruimte die bevoegde gezagen hebben om scherper te vergunnen waarmee in voorkomende gevallen strenger maatwerk aan bedrijven kan worden opgelegd.
  • een effectieve toepassing van de Best Beschikbare Technieken (BBT) en de mogelijkheid om vooruitlopend op de implementatie van de Richtlijn industriële emissies vast te leggen dat voor bevoegde gezagen het uitgangspunt wordt: aan de onderkant van de BBT-range vergunnen.
  • of adviezen van de GGD een grotere rol kunnen krijgen bij besluiten waarbij gezondheidsrisico’s een rol spelen.
  • de monitoringsverplichtingen rond gezondheid.
  • aanvullende juridische mogelijkheden rondom verouderde installaties.
  • het verbeteren van het luchtmeetnet voor emissies en immissies.

Tot slot wijst de staatssecretaris nog op de regeling voor milieuschade die is neergelegd in titel 17.2 van de Wet milieubeheer. De regeling kan nadrukkelijk ook worden toegepast in gevallen van (dreigende) milieuschade veroorzaakt door vergunde activiteiten en gevallen waar geen sprake is van een overtreding van wettelijke voorschriften (risicoaansprakelijkheid). Er is echter nog geen gebruik van gemaakt en er is dus ook geen jurisprudentie over. Om die reden valt niet met zekerheid te stellen in hoeverre deze regeling het bevoegd gezag (voldoende) handvatten geeft om in aanvulling op het vergunningenspoor op te treden tegen lozingen en emissies van schadelijke stoffen, maar de staatssecretaris ziet dit wel als een mogelijkheid.