Commissariaat voor de Media (CvdM)

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) houdt toezicht op de naleving van de Mediawet 2008 en de Wet op de vaste boekenprijs. Het toezicht betreft radio, televisie, ‘videodiensten op aanvraag’ en Nederlandse boekuitgaven.

Met zijn werk beschermt het Commissariaat de onafhankelijkheid, pluriformiteit en toegankelijkheid van het media-aanbod. Tegelijk ondersteunt het daarmee de informatievrijheid. Het CvdM presenteert o.a. jaarlijks de Mediamonitor.

Het CvdM is een zbo dat is opgericht op 1 januari 1988, tegelijk met de invoering van de Mediawet alwaar het zijn grondslag vindt in Titel 7.1. Het Commissariaat wordt gefinancierd uit de Mediabegroting van het Ministerie OC&W en uit de toezichtskosten die commerciële media-instellingen verschuldigd zijn.

Het CvdM beschikt over 41 fte, heeft een begroting van €7,2 miljoen (2019) en is gevestigd te Hilversum.

Laatste update: 29-12-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite!