Wet OM-afdoening

De Wet OM-afdoening geeft het Openbaar Ministerie (OM) de mogelijkheid om misdrijven en overtredingen buiten de rechter om af te doen. Dit bespaart het OM de moeite van het dagvaarden. Wanneer een officier van justitie een straf aan de vermeende dader wil mededelen, dan gebeurt dit altijd schriftelijk. Deze mededeling wordt ook wel de strafbeschikking genoemd.

Het OM heeft ook de bevoegdheid om een verdachte een transactievoorstel te doen. Dit gebeurt niet schriftelijk, maar tijdens een speciale zitting. Wanneer een verdachte dit voorstel krijgt, dan is deze niet verplicht om hierop in te gaan. Het is zelfs zo dat nog niet is vastgesteld of de betreffende persoon wel echt schuldig is. Als de verdachte de transactie afwijst volgt alsnog de gang naar de rechter.

Laatste update: 18-7-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!