Stimulerend Toezicht

Stimulerend toezicht is gericht op het verhogen van de intrinsieke motivatie (in plaats van afdwingen) van geïnspecteerden om regels na te leven of om zelfs beter te presteren dan de regels eisen. Daarbij wordt altijd uitgegaan van de situatie waarin de geïnspecteerde zich bevindt en wordt in dialoog met de toezichthouder onderzocht wat de voordelen van een hoger nalevingsniveau zijn en hoe en binnen welke termijn dat bereikt kan worden.

De Inspectie van het Onderwijs bijvoorbeeld verleidt scholen om een hogere kwaliteit te leveren door bovenop de kwalificatie “voldoende” (voldoet aan de basisnormen) de oordelen “goed” en “excellent” te kunnen krijgen. Een ander voorbeeld is het stimuleren van bedrijven door omgevingsdiensten tot energiebesparing. Een minder vergaande wijze is de toezichthouder die over goede prestaties expliciet (bij voorkeur op schrift) waardering uitspreekt.

Stimulerend toezicht vergt wel een kader waarbinnen inspecteurs kunnen bewegen om te grote verschillen in benadering te voorkomen.

Zie ook:

Laatste update: 8-11-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!