Kaderstellende Visie op Toezicht

Principes van goed toezicht zijn de zes in de Kaderstellende Visie op Toezicht geformuleerde eisen waaraan goed toezicht moet voldoen. De basisprincipes van goed toezicht vinden hun grondslag in de Kaderstellende Visies op Toezicht I (2001) en II (2005: Minder last, meer effect). De Kaderstellende Visies op Toezicht zijn formele regeringsstandpunten.

In de eerste Kaderstellende Visie op Toezicht zijn de basisprincipes onafhankelijk, transparant en professioneel geïntroduceerd. Ze zeggen voornamelijk iets over de organisatie van het toezicht en dienen vooral het gezag en de legitimiteit van de toezichthouder te versterken.

In de tweede Kaderstellende Visie op Toezicht werden daar de basisprincipes selectief, slagvaardig en samenwerkend aan toegevoegd. Deze basisprincipes zeggen meer over de effectiviteit en de efficiency van het toezicht.

Bron: Begrippenkader Rijksinspectie 2013 (pdf)

Zie ook:

Laatste update: 26-7-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!