Particuliere beveiliging

Particuliere beveiligers bewaken in opdracht van burgers, bedrijven en overheidsinstanties de veiligheid van personen en goederen en zorgen dat de orde en rust op terreinen en in gebouwen niet wordt verstoord. Taken zijn ook toegangscontrole bij gebouwen, inzet bij evenementen, in winkelcentra en op bedrijventerreinen. Ook houden zij toezicht in het OV, in havens, op vliegvelden en op straat.

Beveiligingsorganisaties moeten voldoen aan de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) en de Regeling en Beleidsregels particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus 2019 (Rpbr en Bpbr).

Een beveiliger mag niet meer dan een normale burger. Particuliere beveiligers moeten aan betrouwbaarheids- en bekwaamheidseisen voldoen. Ze worden gescreend en ze moeten het mbo-diploma ‘beveiliger’ of een daaraan gelijkwaardig diploma hebben (zie artikel 5, lid 6 van de Rpbr).

De Dienst Justis verleent vergunningen aan en houdt het register van particuliere beveiligingsbedrijven en -personen bij. De politie is toezichthouder op de sector.

Beveiligers moeten (uitzonderingen daargelaten) een uniform dragen dat door de Dienst Justis is goedgekeurd.

Zie ook:

Laatste update: 2-6-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!