Kustwacht Nederland

Logo kustwachtDe Nederlandse Kustwacht (ingesteld in 1987) is een netwerkorganisatie met eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden op de Noordzee. Ze voert haar werkzaamheden uit voor zes ministeries: 7 dienstverleningstaken en 8 handhavingstaken. Deelnemers zijn politie, Koninklijke Marechaussee, Douane, ILT, RWS en NVWA.

De handhavingstaken omvatten:

  • Algemene politietaak;
  • Douanetoezicht;
  • Grensbewaking;
  • Toezicht op milieu, visserij, het scheepvaartverkeer, de uitrusting van schepen en op de mijnbouwactiviteiten op de Noordzee.

Sinds 2010 is een Maritiem Informatie Knooppunt gevestigd op het Kustwachtcentrum te Den Helder. Daar zorgen informatiemedewerkers van de handhavingsdiensten voor een zo compleet mogelijk risicobeeld Noordzee en van daaruit worden de varende en vliegende eenheden – op basis van gezamenlijke informatie – aangestuurd.

Er staan ± 75 fte op de loonlijst maar vanuit allerlei overheidsdiensten worden veel meer mensen voor de Kustwacht ingezet. Ze beschikt over negen schepen, twee vliegtuigen en enkele drones. Daarnaast worden (vliegende) eenheden van politie, marine en andere (particuliere) diensten ingezet.

Meer informatie: info@kustwacht.nl

Met dank aan Ybele Steenstra

Laatste update: 12-5-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!