Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB)

Logo CJIB

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is belast met de inning van verkeersboetes. Daarnaast in het ook belast met de inning van andere geldboetes zoals schadevergoedingsmaatregelen, ontnemingsmaatregelen, dwangsommen en bestuurlijke boetes voor andere overheden. Voorts beheert het CJIB het Administratie- en Informatiecentrum voor de Executieketen (AICE) en coördineert daarmee de uitvoering van bijvoorbeeld gevangenisstraffen, taakstraffen of verkeersboetes.

De inkomsten van het CJIB bestaan uit de bovenop de meeste boetes in rekening gebrachte €9,00 administratiekosten.

Het CJIB is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is gevestigd te Leeuwarden en er werken ongeveer 1250 mensen. De begroting bedraagt 150 miljoen euro (2023). De organisatie is opgericht in 1990, naar aanleiding van de invoering van de Wahv (Wet Mulder) in 1989.

Zie ook:

Laatste update: 28-5-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!