Interventietoolbox

De Interventietoolbox, een tool van de Nederlandse Arbeidsinspectie, helpt programmamanagers, projectleiders, en inspecteurs om de beschikbare interventiemogelijkheden zo effectief mogelijk in te zetten en op die manier bij te dragen aan het sturen op effect.

De toolbox kent drie stappen:

  1. Kiezen: doelgroep en/of risico’s aanwijzen
  2. Begrijpen: motieven en omgevingsfactoren van de doelgroep in kaart brengen
  3. Aanpakken: effectieve interventiemix inzetten

Met behulp van een keuzewijzer wordt de gebruiker geholpen om de juiste tools te kiezen voor de betreffende situatie. Voorts kan men gebruik maken van de netwerkanalyse, de risicoverkenner, het drijfverendiagram en de doelgroepverdeler voor de stap begrijpen. Bij de interventiewijzer – met 21 mogelijke interventies – zijn ook verschillende tools opgenomen om de stap van begrijpen naar aanpakken te ondersteunen, zoals inspiratiekaarten met voorbeelden van eerder uitgevoerde interventies. Voor alle tools zijn handleidingen, draaiboeken en de benodigde materialen opgenomen.

De interventietoolbox is alleen toegankelijk voor de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Zie ook:

Laatste update: 5-12-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!