Cameratoezicht (openbare orde)

Met cameratoezicht openbare orde wordt bedoeld het toezicht met behulp van camera’s door gemeenten voor handhaving van de openbare orde. Dit cameratoezicht is anders dan camerabewaking door bedrijven of particulieren:

  • De camera’s hangen op openbare plaatsen, vaak in uitgaansgebieden, bij treinstations of op andere drukke plekken;
  • Gemeentelijk cameratoezicht is een tijdelijke maatregel: de burgemeester wijst het cameragebied aan en bepaalt hoe lang de camera’s blijven hangen;
  • Gemeentelijke camera’s worden rechtstreeks uitgekeken op risicotijden; de opnames mogen voor opsporing worden gebruikt maar dat mag hooguit ‘bijvangst’ zijn en niet het hoofddoel.

Cameratoezicht door gemeenten is geregeld in Artikel 151c Gemeentewet. De camerabeelden vallen onder de Wet politiegegevens.

Zie ook:

Met dank aan Sander Flight (info@sanderflight.nl)

Laatste update: 15-4-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!