Misdrijf

In het strafrecht zijn er twee soorten strafbare feiten: overtredingen en misdrijven. Misdrijven zijn ernstiger strafbare feiten, zoals de handel in drugs, diefstal of moord. Wat onder een misdrijf wordt verstaan is beschreven in het Tweede Boek Wetboek van Strafrecht.

Deze zaken worden door de rechters van de strafsector van de rechtbank behandeld zoals bijvoorbeeld de kantonrechter of de Meervoudige Strafkamer.

Een ambtsmisdrijf is een misdrijf dat door een ambtenaar wordt gepleegd, waarbij het door de ambtenaar uitgeoefende ambt van invloed is op de strafbaarheid.

Zie ook:

Laatste update: 19-7-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!