Audit

Een audit is een onafhankelijke beoordeling van een organisatie of bedrijf, met als doel om te beoordelen of de financiële verklaringen van de organisatie of het bedrijf juist zijn. Dit gebeurt meestal door een externe accountant of accountantsfirma. Tijdens de audit worden de financiële processen en interne beheersmaatregelen van de organisatie of het bedrijf geëvalueerd om te bepalen of ze voldoen aan de relevante wet- en regelgeving en professionele standaarden. De resultaten van de audit worden opgenomen in een auditrapport.

De term “audit” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een financiële audit, maar het kan ook worden gebruikt in andere contexten, zoals een milieu-audit of een kwaliteitsaudit. Het doel van een audit is om te helpen bij het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van de organisatie of het bedrijf door middel van het identificeren van gebieden voor verbetering en het aanbevelen van aanpassingen of veranderingen.

Informatie uit audits kan gebruikt worden bij toezicht en opsporing.

Laatste update: 24-12-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!