Ontneming (pluk-ze regeling)

De “pluk-ze regeling” is de populaire benaming voor de maatregel die inhoudt dat tijdens of na een strafproces het financiële voordeel wordt afgenomen dat men heeft verkregen door het plegen van een strafbaar feit. Misdaad mag niet lonen is de gedachte daarachter. De mogelijkheid tot ontneming is gelegen in artikel 36e Wetboek van Strafrecht. Voor de oplegging van de ontnemingsmaatregel is het niet noodzakelijk dat het bewezenverklaarde strafbare feit ook daadwerkelijk financieel voordeel opleverde.

Bij de uitvoering van een ontnemingsmaatregel worden geld en goed in beslag genomen waarvan aangenomen wordt dat deze winsten voortgekomen zijn uit verboden activiteiten of gefinancierd zijn daardoor. In veel gevallen gaat het om cash geld, bitcoins, exclusieve auto’s, huizen, dure horloges, of prijzige multi-media sets.

De in beslag genomen goederen worden een keer per maand geveild op de politieveiling in Soesterberg, samen met afgedankt leger- en politiematerieel.

Zie ook:

OM plukte criminelen voor 261 miljoen euro en gaat beleid intensiveren (Nu.nl, 21-1-2020)

Laatste update: 28-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!