Technische briefing voor commissie Infrastructuur en Waterstaat inzake interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel

De briefing vond plaats op 28 september 2023.

Thijs Kuipers is bestuurlijk portefeuillehouder voor het VTH-stelsel milieu bij de VNG en wethouder Horst aan de Maas). Hij sprak over het robuust worden van omgevingsdiensten. Alle OD’s moeten uiterlijk 1 april 2024 voldoen aan zes criteria. De verwachting is dat er ca 20 OD’s overblijven. Nabijheid van de omgevingsdiensten blijft van belang. Financiële voorwaarden moeten voldoen aan de steeds toenemende maatschappelijke eisen die aan de OD’s worden gesteld.

Ruben Vlaander (directeur OD Regio Arnhem en voorzitter van Omgevingsdienst NL) ging in op informatievoorziening en kennisinfrastructuur. Diverse rapporten van de Algemene Rekenkamer (Een onzichtbaar probleem; gebrek aan kwaliteit van data over milieucriminaliteit en -overtredingen en Handhaven in het duister. De aanpak van milieucriminaliteit en –overtredingen) geven aan dat het beter moet. Kennis netwerken (zoals PFAS, bodem, afvalcentrales etc) zijn opgezet, maar die moeten nog verder ontwikkeld worden. Er wordt gebouwd aan een OD NL academie om medewerkers van OD’s op te leiden en bij te scholen, de arbeidsmarkt wordt bestormd en er worden kennisplatforms opgezet voor alle medewerkers. Informatievoorziening is van belang maar vergt een hele lange adem op op orde te krijgen. En OD’s worden onderling gevisiteerd. Daarvan zijn er 11 gedaan. Die zijn niet vrijblijvend. Oproep aan de Tweede Kamer om blijvend aandacht voor de omgevingsdiensten te houden.

Loes de Maat (directeur Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied) spreekt namens BRZO+ (en de zes BRZO Omgevingsdiensten) ook over ketensamenwerking en datauitwisseling. Het gaat over toezicht op de grote ca 400 bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Er is nu een gemeenschappelijk inspectieruimte (GIR). Gegevens uitwisselen voor alle bedrijven is desalniettemin lastig. Zoals bijvoorbeeld inzake waterstof en de energietransitie. Daarvoor is langjarige financiering nodig.

Dick van der Velde (gedeputeerde Zeeland) spreekt namens het IPO over stelselverantwoordelijkheid en de financiële dimensies ervan. Provincies en gemeenten staan aan de lat voor robuuste diensten. De stelselverantwoordelijkheid ligt bij de staatssecretaris maar niet duidelijk is wat dat inhoud. Ook in wetgeving en beleid moet dat geregeld worden. Hij doet een oproep om de staatssecretaris de ruimte en middelen te geven om het stelsel op orde te brengen en te houden zodat ook de diensten robuust kunnen worden en blijven.

Kijk hier om naar de opname van de briefing te gaan.

Laatste update: 7 oktober 2023