Huis van bewaring

In huizen van bewaring worden verdachten opgesloten die nog niet zijn voorgekomen en die in voorlopige hechtenis zitten. Ook zitten er personen die een licht vergrijp hebben begaan en daarvoor een hechtenisstraf kregen en voor passanten die wachten op een plek in een tbs-kliniek. Dit wordt bewaring genoemd.

De huizen van bewaring vallen onder beheer van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Binnen ieder rechtsarrondissement bevindt zich minimaal één huis van bewaring.

In de cellencomplexen is geen dagbesteding of mogelijkheid om te werken. In ieder huis van bewaring wordt aan iedere gedetineerde een rooster van het weekprogramma overhandigd. Daarin staat van dag tot dag vastgelegd welke activiteiten er van uur tot uur plaatsvinden. Zo is het dagelijkse uurtje luchten voor iedere afdeling vastgelegd in het rooster (maar niet verplicht).

Zie ook:

Laatste update: 7-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!