Boetebase

Voor veel overtredingen en misdrijven hanteert het Openbaar Ministerie (OM) vaste boete-tarieven. Vooral als het gaat om overtredingen in het verkeer. Maar ook om boetes voor het verkeerd aanbieden van huisvuil, vissen zonder visvergunning of het veroorzaken van geluidsoverlast. Deze overtredingen en misdrijven hebben feitcodes.

De feitcodes zijn gemakkelijk terug te vinden in de online boetebase. Gegevens in deze database komen uit de Tekstenbundel voor misdrijven, overtredingen en Mulder-gedragingen. De Boetebase is dus een gebruiksvriendelijke versie van de Tekstenbundel.

In de boetebase zijn alleen de meest voorkomende feiten opgenomen. In bijzondere gevallen gelden andere boetebedragen en/of straffen. Bijvoorbeeld als strafbare feiten die onder het strafrecht vallen, eerder zijn gepleegd. Bovendien: als een zaak voor de rechter komt, kan deze anders beslissen. Ook wordt de boete gehalveerd wanneer de overtreder jonger dan 16 jaar is. Aan de gegevens uit deze database kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De database wordt jaarlijks bijgewerkt.

Zie ook:

Laatste update: 26-8-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!