Meervoudige strafkamer

De meervoudige kamer bestaat uit drie rechters. Op grond van de Zesde afdeling van het Wetboek van Strafvordering mag de meervoudige strafkamer de maximale straffen opleggen die op het strafbare feit zijn gesteld. Ook behandelt deze kamer de meer zware of complexe strafzaken of zaken die erg veel publiciteit meebrengen, dus als er sprake is van een zogenaamde “geschokte rechtsorde”.

Ook kan zij indien aan de orde TBS opleggen of bijvoorbeeld de zogenaamde ISD-maatregel (plaatsing in inrichting voor stelselmatige daders) Dit in tegenstelling tot een alleenzittende rechter, de Politierechter, die straffen tot maximaal één jaar gevangenisstraf mag opleggen en de minder complexe strafzaken behandelt.

De meervoudige strafkamer doet anders dan de politierechter niet direct uitspraak na de behandeling van de zaak. In bijna alle gevallen volgt het vonnis maximaal 14 dagen na de behandeling van de zaak ter zitting.

Zie ook:

Laatste update: 16-7-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!