OECD Regulatory Enforcement and Inspections Toolkit

Hoe regelgeving wordt geïmplementeerd en gehandhaafd, en hoe naleving wordt bevorderd, zijn kritische factoren voor een goed werkend reguleringssysteem. Inspecties zijn een van de belangrijkste manieren om regelgeving af te dwingen en naleving te bevorderen.

Deze Toolkit (pdf) is gebaseerd op de OECD Best Practice Principles for Regulatory Enforcement and Inspection uit 2014 en biedt overheidsfunctionarissen, regelgevers, belanghebbenden en experts een eenvoudig hulpmiddel voor het beoordelen van het inspectie- en handhavingssysteem in een bepaald rechtsgebied, instelling of structuur. De checklist met 12 criteria kan worden gebruikt om sterke en zwakke punten te identificeren, de werkelijke prestaties te meten en verbeterpunten aan te wijzen. De Toolkit is ontworpen om de feitelijke situatie van een bepaald land of instelling te evalueren. Om aan elk van de subcriteria te voldoen moeten antwoorden met concreet bewijs worden ondersteund, zoals officiële documenten, beschrijvingen van de bestaande institutionele mechanismen of concrete gegevens over inspecties en hun resultaten.

Zie ook:

Laatste update: 19-5-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen. Alvast bedankt voor de moeite!