Reclassering Nederland

Reclassering Nederland is een onafhankelijke stichting die toezicht houdt op verdachten en daders in opdracht van het Openbaar Ministerie, rechters, gemeenten of het gevangeniswezen. Afspraken met deze mensen worden gecontroleerd en ze worden gemotiveerd om te leven zonder criminaliteit. Daarbij wordt, naast bovengenoemde instanties, ook samengewerkt met zorg en politie

De taken van Reclassering zijn:

  • Advies aan rechtbanken en het Openbaar Ministerie over verdachten;
  • Toezicht: Elektronische Controle (enkelband), werkstraffen en gedragstrainingen
  • Specifieke aanpakken

De organisatie wordt vrijwel volledig gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het landelijk kantoor is gevestigd in Utrecht naast vijf regionale vestigingen. De organisatie telt ca 2000 medewerkers en een budget van €160 miljoen (2020).

Zie ook

Laatste update: 16-6-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!