Groene boa

Groene boa’s zijn buitengewoon opsporingsambtenaren die vallen onder domein II (milieu en infrastructuur). Zij zijn belast met toezicht en handhaving van onder andere natuurwetgeving, het Wetboek van strafrecht en de Wegenverkeerswet 1994, in het landelijk gebied. Het betreft o.a. boswachters. De term groene boa is geen formeel en juridisch afgebakend fenomeen, maar gekoppeld aan het feit dat ze groene (boa-)kleding dragen, actief zijn in het buitengebied en natuurwetgeving handhaven.

Er zijn ca 2500 groene boa’s waarvan een kleine 500 in dienst zijn van particuliere werkgevers (zoals hengelsportverenigingen, (particuliere) landgoedeigenaren zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, jagersverenigingen etc.). Een deel van de groene boa’s voert de functie op vrijwillige basis uit.

Groene boa’s hebben te maken met toenemende agressie en geweld door motorcrossers, stropers en (drugs)criminelen. Zij kunnen daarom in principe worden toegerust met alle beschikbare geweldsmiddelen: handboeien, korte wapenstok, pepperspray, uitschuifbare wapenstok, surveillancehond (gecertificeerde diensthond) en een vuurwapen.

Zie ook:

Laatste update: 26-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!